O nama

Računarski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) je počeo sa radom 1992. godine kako bi se članovima Univerziteta u Beogradu obezbedili kompjuterski servisi. Sa razvojem komunikacionih tehnologija i Internet servisa, mnogi fakulteti Univerziteta u Beogradu, kao i veći istraživački centri i drugi univerziteti u zemlji, povezali su se na RCUB.

Danas je RCUB specijalizovan u dve osnovne oblasti:

  • Informacione tehnologije – postavljanje informacionih sistema, razvoj softverskih aplikacija;
  • Komunikacione tehnologije – postavljanje kompjuterskih mreža, razvoj infrastrukture i korisničkih servisa zasnovanih na Internet tehnologiji.

U okviru informacionih tehnologija i razvoja softvera, glavna uloga RCUB-a ogledala se u stvaranju Informacionog sistema Univerziteta (ISU). Ovaj informacioni sistem je namenjen integraciji podataka sa fakulteta i instituta, centralizovanom izdavanju diploma, analizi rada visokoškolskih ustanova, kao i podršci procesima na univerzitetu.

Na polju komunikacionih tehnologija, RCUB pruža komunikacione servise fakultetima Univerziteta u Beogradu, i predstavlja AMRES servisni centar zadužen za vezu sa Internetom, kičmu AMRES-a, distributivne linkove, pojedinačne veze i komunikacione servise.

Računarski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) je jula meseca 2002. godine postao Regionalna Cisco akademija u sastavu Cisco Systems Network Academy Programa (CNAP) i time je započeo CNAP u našoj zemlji. RCUB kao regionalna akademija obučava kako studente polaznike, tako i instruktore lokalnih Cisco akademija na prostoru Republike Srbije, Crne Gore i Republike Srpske:

  • Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
  • Viša elektrotehnička škola, Beograd,
  • Viša škola za informacione i komunikacione tehnologije, Beograd,
  • Viša poslovna škola, Blace
  • Elektrotehnički fakultet, Banja Luka,

Pored instruktora do sada je Cisco akademiju u RCUB-u završilo preko 500 polaznika, sa uspehom od preko 95% na prvom polaganju CCNA testa.

RCUB je juna meseca 2005. godine dobio kompletnu CCNP laboratoriju i postao i jedina lokalna akademija za CCNP (Cisco Certified Network Profesional) program u zemlji, čime je zaokružena ponuda obuke za nivo znanja neophodan savremenom inženjeru u oblasti računarskih komunikacija. RCUBov tim instruktora je februara meseca 2012. godine uspešno položio ITQ (Instructor Trainer Qualification) ispit i time omogućio RCUB Cisco akademiji da postane ASC (Academy Support Center) i ITQ (Instructor Training Center).

Akademija je deo Računarskog centra Univerziteta u Beogradu (RCUB)koji je osnovan 1991. godine u cilju pružanja računarskih usluga akademskoj sredini, odnosno Univerzitetu u Beogradu. RCUB je od uvek bio mesto inovacija i uvođenja novih tehnologija u Srbiji, pa je tako na dan Univerziteta u Beogradu, februara 1996 godine, RCUB za potrebe Akademske mreže ostvario prvu stalnu vezu sa svetskim Internetom u našoj zemlji. Taj trend se nastavio i kasnije kroz aktivnosti na razvoju Akademske mreže Srbije, čije je RCUB centralno i najveće komunikaciono čvorište, a sama mreža zasnovana na najsavremenijim optičkim tehnologijama visokih kapaciteta je jedna od najvećih u našoj zemlji.

Svi naši terninzi su instructor-led. Svi naši predavači su sertifikovani Cisco instruktori i imaju aktivan minimum CCNP sertifikat.

Sa ponosom ističemo da gotovo da nema ICT firme ili institucije sa ozbiljnom računarskom mrežom u zemlji u kojoj nema bar nekog od naših polaznika ili instruktora. Da pomenemo samo neke: Cisco Systems, Telekom Srbija, VIP Mobile, Telenor, Nokia Siemens, Ericsson, VeratNet, Eunet, Beotel, Tehnicom, EMS, EDB, NBS, RZZO, NIS, JAT, Aerodrom Beograd i mnogi drugi.

icon-car.pngFullscreen-Logo
Računarski centar univerziteta u Beogradu

loading map - please wait...

Računarski centar univerziteta u Beogradu 44.805183, 20.473555 RCUB

Comments are closed.